Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo maak je zelf een verticale moestuin

Heel veel mensen willen graag een moestuin hebben. Je kunt je eigen groente en fruit verbouwen en je weet precies waar het vandaan komt. Toch heeft lang niet iedereen een diepe achtertuin voor een moestuin. Daar is waar de verticale moestuin om de hoek komt kijken. In deze blog lees je, hoe je een verticale moestuin zelf kunt maken.

Na het lezen van deze verticale moestuin diy, kun je meteen aan de slag.

Verticale moestuin van hout

Een veel gebruikt materiaal voor het maken van een verticale moestuin is hout. Verschillende soorten hout kun je gebruiken hiervoor. Allereerst kun je kant-en-klare setjes kopen. Hier hoef je zelf niets aan te knutselen en deze kun je zo ophangen.

Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid, om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook oude pallets gebruiken als verticale moestuin. Allereerst moet je de openingen van de pallet dichtmaken met worteldoek.

Wanneer je dit gedaan hebt, dan is het belangrijk dat je de planten eerst horizontaal laat wortelen. Je laat de pallet, dus plat op de grond liggen en geeft de zaadjes de tijd om te ontkiemen. Wanneer de plantjes goed geworteld hebben, dan kun je de pallet rechtop gaan zetten. Dit moet wel voorzichtig gebeuren.

Je kunt er ook voor kiezen om losse bakken aan de schutting de hangen. Houd hierbij wel rekening met de zaaiafstand van de gewassen. Deze zijn soms behoorlijk groot, waardoor de bakken automatisch ook erg groot moeten worden.

Platen voor een verticale moestuin

Bij het maken van een verticale moestuin moet je wel rekening houden met de planten. Vooral als het gaat om zonlicht moet je goed nadenken, over welke gewassen je wilt gaan verbouwen. Voor alle gewassen is het belangrijk dat je een plekje vindt dat overvloedig zonlicht krijgt. Niets is belangrijk voor de gewassen dan zonlicht en voldoende water.

Wanneer je gebruikmaakt van een verticale moestuin, dan krijgt de onderste laag minder zonlicht dan de bovenste. De gewassen die bovenin groeien zullen schaduw gaan veroorzaken en deze valt op de lager gelegen bakken. Kies onderin dus voor gewassen die wat minder zonlicht nodig hebben. Smaakmakers zoals munt of peterselie groeien prima op plekken waar iets minder zonlicht beschikbaar is.

Niet alle planten zijn meteen geschikt

Het verschilt in Nederland natuurlijk per jaar, maar over het algemeen hebben wij geen hele hete zomers, als we dit vergelijken met landen in Zuid-Europa. Dit betekent ook automatisch dat niet alle gewassen meteen in een verticale moestuin in Nederland willen groeien.

Gewassen als paprika en tomaat doen het veel beter als je ze eerst achter glas laat groeien. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het kweken in de vensterbank van je woning. Het glas geeft een broeikaseffect, waardoor de zaadjes sneller zullen ontkiemen. Dit is ook de reden dat deze gewassen beter groeien in Zuid-Europa, dan in West en Noord-Europa.

Wanneer de gewassen goed gegroeid zijn en stevige genoeg zijn, dan kun je ze gaan verplaatsen naar de verticale moestuin. De planten hebben voldoende body om ook buiten goed verder te kunnen groeien. Gewassen als paprika en tomaat moet je wel hoog in de verticale moestuin hangen. Deze gewassen hebben namelijk heel veel baat bij voldoende zonlicht.

Goede verzorging van je verticale moestuin

Als laatste mag je goede verzorging van je verticale moestuin niet vergeten. Naast dat je ze voldoende zonlicht moet geven, is het ook belangrijk om te zorgen dat er voldoende water is. Vooral tijdens lange, hete zomerdagen moet je ’s avonds voldoende water geven.

Ook is het aan te raden om speciale moestuinmest te gebruiken. Hierin zitten de beste voedingsstoffen in die jouw gewassen nodig hebben. Goede verzorging van de verticale moestuin zorgt er ook voor dat je eigen gewassen dadelijk heerlijk zullen smaken.

Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen