Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Frambozen planten: bloeien, snoeien en oogsten

Loopt het water je al in de mond als je denkt aan frambozen. Wij kunnen niet wachten totdat de zomer aanbreekt en we onze zelf gekweekte frambozen kunnen oogsten. Ja, je hoort het goed, we hebben onze eigen frambozen planten. Jij kunt die ook zelf kweken. Het is helemaal niet zo moeilijk en het resultaat zijn heerlijke sappige frambozen uit eigen tuin. Dit is hoe je frambozen kunt planten, snoeien en oogsten.

Ben je op zoek naar een gezonde manier om compost te maken? Bekijk ons artikel over compost maken voor meer informatie.

  • Populaire naam: Frambozen plant
  • Latijnse naam: Rubus idaeus
  • Soort plant: Struik
  • Zonlicht: Veel licht nodig
  • Bewateren: Regelmatig

Over de frambozen plant

De frambozen plant heet in het Latijns Rubus idaeus. Het is een struik die zeer makkelijk groeit en eenvoudig te onderhouden is. De frambozen struik kan bijna overal groeien, op elke grondsoort of dat nu klei of zandgrond is. De frambozen struik is een vaste plant die tot 1,5 meter hoog kan worden. Als je de frambozen plant goed verzorgd kan hij al het eerste jaar frambozen leveren. 

Het mooie aan de framboos is dat er verschillende soorten zijn. De meest bekende variant is de rode framboos. Dat is overigens niet de enige kleur waarin ze verschijnen. Er zijn namelijk ook oranje en gele frambozen. Daarnaast zijn er zowel zomerframbozen als herfstframbozen waardoor het mogelijk is van juni tot oktober van verse frambozen uit eigen tuin te genieten. 

Verschillende soorten frambozen: 

  • Tulameen – Plukken in juli tot begin augustus
  • Malling Promise – Plukken eind juni tot begin juli 
  • Glem Ample – Plukken vanaf begin juli
  • Autumn Bliss – Plukken in augustus
  • Fallgold – Plukken in augustus en oktober

Wil je weten hoe je een mango kunt kweken? Lees ons artikel over het planten van een mangopit en start met je eigen boom.

Frambozen plant kopen

Voordat je kunt genieten van verse frambozen moet je eerst een frambozen plant kopen en planten. Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden is de pluktijd van de frambozen. Zoals gezegd zijn er zomerframbozen en herfstframbozen, maar er zijn ook andere zaken om rekening mee te houden bij de selectie. 

Sommige frambozen planten zijn minder goed bestand tegen ziektes dan andere. En er is ook verschil in het soort grond waarin de plant het beste groeit. Sommige frambozen struiken doen het bijvoorbeeld beter op natte grond. Bekijk het label van de frambozen struik om te ontdekken welke kenmerken de plant heeft.

Benieuwd hoe je de beste zorg geeft aan tomatenplanten? Ontdek alles over het dieven van tomaten in ons artikel.

Frambozen planten

Wil je een frambozen struik planten dan kan dat in principe het hele jaar door. Het enige moment dat het niet aangeraden wordt is wanneer het vriest of heel warm is. Wij hebben zelf de voorkeur voor planten in de herfst. Hierdoor kan de plant in de winter sterke wortels aanmaken. In de lente zal de plant dan harder groeien. 

De frambozen plant kan in principe op elke soort grond groeien. Toch hebben ze de voorkeur aan zure grond zoals veen of zand. De grond moet bovendien goed water doorlaten. De frambozen struik houdt namelijk niet van te veel water. Als de wortels te nat zijn kan de plant ziektes krijgen. 

De frambozen struik kan vrij groot worden waardoor het handig is om de struik tegen een muur te plaatsen om een beetje plek te besparen. Dit geeft ook de kans om de frambozen stuik op te binden. Dit helpt de frambozen plant om meer gezonde vruchten te krijgen.

Framboos verzorgen: let hier op!

Nu de frambozen plant in de grond staat moet je hem verzorgen. Dat is overigens niet heel complex. De frambozen plant moet af en toe bemest worden en je kunt de toppen eruit halen. Snoei frambozen nadat de laatste frambozen oogst geplukt is. Dit is een overzicht op welke momenten je de frambozen plant moet verzorgen.

  • Februari – Zomerframbozen toppen
  • Maart – Bemesten
  • Augustus – Na laatste oogst zomerframbozen snoeien
  • Oktober – Na de laatste oogst herfstframbozen snoeien. 

Voor het bemesten van frambozen heb je niet heel veel mest nodig. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor organische meststoffen. Zorg dat de meststof in ieder geval niet te veel stikstof bevat. Hierdoor wordt de kans op bladluis groter.

Frambozen oogsten

Al in het eerste jaar na het planten van een frambozen struik is er een kans dat er frambozen aan de struik komen. Als de frambozen eenmaal rijp worden is het goed om de plant dagelijks even te controleren op rijpe frambozen. Frambozen moeten namelijk niet te lang aan de frambozen struik blijven hangen, want dan zullen ze rotten. 

Je herkent rijpe frambozen doordat ze mooi roze-rood zijn. Ze moeten zeer makkelijk loskomen van het steeltje, is dat nog niet het geval dan zijn de frambozen waarschijnlijk nog niet rijp. Laat ze dan nog een paar dagen hangen.

Na het oogsten kun je frambozen een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je een grote oogst frambozen hebt, kun je ze ook invriezen of er jam van maken. Zowel ingevroren als in jam kun je ze heel lang goed houden.

Veelgestelde vragen over frambozen planten

Tot slot nog de meest gestelde vragen over frambozen planten. 

Frambozen zijn heel gezond. Er zit veel vitamine C in. Daarnaast hebben alle kleuren frambozen, dus ook oranje en gele frambozen vitamine B11, K en E. Ze zijn ook rijk aan mangaan, kalium, koper, magnesium en vezels. 

Snoei frambozen een keer per jaar. Doe dit net na de laatste oogst. Voor zomerframbozen zal dat rond augustus zijn. Voor herfstframbozen is dat eind oktober. 

Je kunt de frambozen plant in principe het hele jaar door planten. Doe het alleen niet als het heel warm is of als het vriest. Onze voorkeur voor het planten van de frambozen plant gaat uit naar de herfst zodat de wortels sterk kunnen worden voordat de plant in de lente verder kan groeien.

Je kunt een frambozen plant ook in pot kopen. Je kunt ze prima houden op het balkon of terras. Je kunt ze zowel online als bij de kweker kopen.

Foto van Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen