Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zelf compost maken: zo makkelijk is het!

Om te zorgen dat planten goed kunnen groeien hebben ze een voedzame bodem nodig. Een goede bron van voeding is compost. Wie regelmatig in de tuin te vinden is weet hoeveel groenafval je overhoudt en daar komen de groente- en fruitresten uit de keuken ook nog eens bij. Daarmee kun je zelf compost maken. Hoe je zelf compost maakt, lees je hier.

Wil je ook weten hoe je tomatenplanten gezond kunt houden? Lees alles over het dieven van tomaten voor een optimale oogst.

Hoe werkt een composthoop

Een composthoop lijkt een simpele hoop met groente-, fruit- en tuinafval. Toch is het iets meer dan biologisch materiaal dat langzaam wegrot. Het zijn de duizenden kleine diertjes in de grond die ervoor zorgen dat het biologische materiaal omgezet wordt tot voedingsstoffen voor andere planten. 

Vraag je je ook af hoe je augurken kunt kweken? Lees ons artikel over de verzorging van een augurkenplant voor alle tips.

Zelf compost maken in 5 stappen

De beste manier voor zelf compost maken is met behulp van het MANGO-principe:

  1. Mengen
  2. Afdekken
  3. Natmaken
  4. Grote hoop maken
  5. Omzetten

 

We zullen de stappen hier met je doornemen:

Stap 1. Meng groente-, fruit- en tuinafval

Compost maken begint met het verzamelen van groente-, fruit- en tuinafval. De combinatie van groen materiaal en bruin materiaal zoals bladeren en takken zorgt voor de perfecte compost. Het bruine materiaal bevat koolstof en maakt je compost luchtig. Het groene materiaal zoals tuinafval en keukenafval voegt vocht en stikstof toe. 

Wil je zelf compost maken dan kun je het beste in lagen werken. Het is vooral belangrijk om een goede mix te maken. Zorg er ook voor dat eventuele takken niet te lang zijn. De takken mogen maximaal 10 cm lang zijn.

Je kunt veel dingen op de composthoop gooien, maar er zijn ook dingen die beter niet bij het compost kunnen. Doe bijvoorbeeld geen brood, houtskool, gekookte etensresten, botjes, papier, vet en zieke planten bij het compost. Onkruid, stro, mest, koffiedik, hout, bladeren, gras en groenteschillen kunnen wel in de compost bak. 

Extra tip. Zorg dat als je zelf compost maakt de composthoop minstens 5 meter van sloten of ander open water staat. Dit is om vervuiling te voorkomen.

Ben je toevallig benieuwd hoe je een peperplant kunt kweken? Lees ons artikel over het verzorgen van een peperplant en geniet van je eigen oogst.

Stap 2. Afdekken

Wil je een compost hoop maken dan moet je de composthoop goed afdekken. Je kunt hiervoor het besten ee compostbak maken of zelf een compostvat maken. Door te kiezen voor een compostbak die voor het grootste gedeelte dicht is houdt je vocht en warme binnen. 

Stap 3. Natmaken

Een compost bak moet goed vochtig zijn anders kunnen de bacterien hun werk niet goed doen. Wil je testen of de compost vochtig genoeg is knijp dan een hand vol compost uit. Komen daar een paar druppels water uit dan is je compost vochtig genoeg. Komt er geen water uit dan moet je nog wat water toevoegen. 

Stap 4. Grote hoop maken

Zelf een compost hoop maken werkt het beste als je kiest voor een grote compost hoop. Bij een kleine hoop is er meer kans op het verliezen van warmte en vocht. Het is dan ook beter dat je een compost bak maakt die zeker een kubieke meter groot is. 

Voordat je begint met het maken van je compost leg je eerst al wat groente-, fruit- en tuinafval en bruin afval apart. Als je aardig wat materiaal hebt en nieuw vochtig materiaal kun je beginnen met zelf compost maken. Meng ouder groente-, fruit- en tuinafval met vers materiaal en bruin materiaal zodat je compost een kubieke meter groot wordt.

Stap 5. Omzetten

De volgende stap om zelf compost te maken is het omzetten of omscheppen van de compost. Dit doe je na ongeveer een maand. Het doel is om het materiaal dat eerst aan de buitenkant zat naar binnen te scheppen. Als de compost bak droog is voeg je nu wat extra water toe. 

Het vervolg van je compost bak maken

Nadat je de compost hebt omgezet moet je nog een paar maanden wachten voordat je de compost kunt gebruiken. Gemiddeld moet je 6 tot 9 maanden wachten. Daarna kun je het compost verspreiden in de tuin. 

Wat te doen bij ruimtegebrek

Als je geen ruimte hebt voor een grote composthoop dan kun je alsnog gebruikmaken van je groente-, fruit- en tuinafval om je planten te voeden. Dat kan op verschillende manieren:

  • Maak gebruik van een klein compostvat. 
  • Maak gebruik van een wormenbak om het groenafval af te breken.
  • Gebruik groente-, fruit- en tuinafval direct als voedsel voor kippen, konijnen of andere kleine boerderijdieren. 
  • Gooi je groente-, fruit- en tuinafval op een hoop met daarover een laagje grond. Hier kun je later in het jaar groenten op verbouwen zoals pompoenen.
  • Gebruik dode plantenmateriaal als mulch om de bodem van je moestuin te bedekken om planten te beschermen als er vorst aan de grond is.
Foto van Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen