De aubergine is een vrucht die we normaal gesproken bij de groenteboer of de supermarkt kopen. Maar er is ook een andere manier, je kunt je eigen aubergine kweken. Het is niet de makkelijkste vrucht om te kweken, maar met behulp van onze tips zal het je zeker lukken. Zo moet je aubergine planten verzorgen om tot de beste oogst te komen.
Benieuwd naar de verzorging van spruiten? Ontdek hoe je spruiten kunt planten en verzorgen in onze gids.
De Latijnse naam van de aubergine plant is Solanum melongena. Oorspronkelijk komt de plant uit Myanmar in Azië waar ze de vrucht ´vatinganah´ noemden. Dat houdt zoveel in als een plant tegen winderigheid. De Fransen ontdekten de vrucht en verbasterden de naam tot de naam aubergine.
Er zijn overigens verschillende soorten aubergines. De aubergine die wij meestal gebruiken is de Lange Violette. Andere bekende aubergines zijn de Witte aubergine, de Turkse aubergine plant en de Thaise aubergine. Beide kun je in Nederland planten.
Vraag je je af wat een flexitariër is? Lees meer over wat een flexitariër precies is en hoe deze levensstijl werkt.
Er zijn verschillende manieren om een aubergine plant te kweken. Je kunt bijvoorbeeld een jong plantje kopen, of een plant die al kleine aubergines heeft. Houd je wel van een uitdaging en heb je een beetje groene vingers dan kun je zelf de plant opkweken. Je kunt de zaadjes hiervoor bij elk tuincentrum kopen. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om zelf een aubergine plant te kweken:
Wil je je eigen compost maken? Ontdek de stappen om zelf compost te maken in je tuin.
De aubergine plant staat nu in de grond, maar voordat er een aubergine aan groeit moet er nog wel wat gebeuren. Om te zorgen dat de condities optimaal zijn voor de groei van aubergines kun je het beste de dieven verwijderen. Een aubergine plant zal in de oksel tussen de bladsteel en de stengel vaak nieuwe stengeltjes krijgen. Dit zijn zogenaamde dieven.
Je wil deze dieven verwijderen om te voorkomen dat er te veel bladstengels energie van de plant ontnemen. Als dat gebeurt, kun je nog steeds aubergines krijgen, maar die zullen kleiner worden. Naast het verwijderen van dieven mogen verkleurde bladeren ook verwijderd worden. Als de plant heel groot wordt is het aan te raden om de aubergine plant te ondersteunen met een stok.
Je kunt de aubergine plant ook een handje helpen met de bestuiving door de plant te schudden als de plant in bloei staat. In principe zal de plant zichzelf bestuiven, maar je mag hierbij helpen. Als een bloem uitgebloeid is en te lang blijft hangen moet die verwijderd worden. Aubergine planten verzorgen kost een beetje werk, maar het is zeker de moeite waard.
Je kunt de aubergine plant oogsten als de vrucht stevig is en een mooie glans heeft. De kleur moet goed fel zijn. Je kunt ook op de vrucht drukken om te kijken of die rijp is. Als de vrucht een klein beetje meegeeft, is het goed. Dit gebeurt meestal in augustus en september. Na het oogsten van een aubergine kan die nog een week bewaard worden. Bewaar ze niet in de koelkast, maar wel op een koele en donkere plek.
Tot slot geven we hier nog het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over aubergine planten verzorgen.
Een aubergine plant kan overwinteren. Het is van oorsprong een meerjarige plant die meerdere jaren oud kan worden. De plant heeft echter het hele jaar warmte nodig. Hierdoor is de kans klein dat de aubergine plant in Nederland de winter overleeft.
De hoogte van een aubergine plant kan oplopen tot 5 meter. Dit kan alleen gerealiseerd worden als de plant voldoende ruimte heeft en goed verzorgd wordt.
Een aubergine heeft vrij veel ruimte nodig om te groeien. Bovendien heeft de plant veel zon en warmte nodig. Daardoor is de aubergine plant niet geschikt om binnen neer te zetten. Je kunt een aubergine wel in een pot op het balkon zetten, zolang die pot maar groot genoeg is.
De aubergine plant kan gemakkelijk last krijgen van ziektes. Ze kunnen met name last van schimmel en luis krijgen. Om dit te voorkomen is een goede aubergine plant verzorging nodig.
Schrijver voor Moestuinen.nl
Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten.
Blogs