Ananaskers zaaien – Je hebt ze vast wel eens bij een dessert in een restaurant gekregen, de oranje friszure ananaskers met lichtbruine blaadjes. De vrucht heet Physalis peruviana, maar staat ook wel bekend als ananaskers, kaibes, Kaapse kruisbes of Incabes. Je kunt deze heerlijke verfrissende vrucht ook thuis zaaien, kweken en oogsten. Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je over een tijdje thuis kunt genieten van de ananaskers.
Wil je meer weten over hoe je pepers kunt kweken? Lees alles over de verzorging van een peperplant in ons artikel.
Ananaskers is een plant met de naam Physalis peruviana. De plant valt onder de nachtschadefamilie (Solanacea) waar ook de tomatenplant, paprikaplant en aardappelplant onder vallen. Zoals de naam Physalis peruviana al doet vermoeden komt de plant uit het gebied waar nu Peru is, om precies te zijn uit het Andesgebied.
De vrucht werd door zeevaarders in de 18e eeuw over de wereld verspreid. Eerst naar Kaap de Goede Hoop en daarna verder de hele wereld over. Ondanks dat de plant van oorsprong uit de Andes komt doet hij het ook prima in Europa.
Voorheen zag je de plant niet zoveel in Nederland, maar wel een andere plant in dezelfde familie, de Physalis alkekengi of lampionplant. Dit is een lage vaste plant met donkere oranje lampionnetjes. Die planten woekeren nogal, en krijgen bovendien geen eetbare vruchten. Dat is waarschijnlijk de reden dat we nu vaker ananaskers zien.
Vraag je je af hoe je spruiten kunt telen? Ontdek hoe je spruiten kunt planten en verzorgen in onze handleiding.
De ananaskers die ook wel goudbes genoemd, kan 1 tot 2 meter hoog worden. Het is een woekerplant die heel wat ruimte in kan nemen. Wil je een goede oogst dan heeft de plant licht, warmte en beschutting nodig.
De Ananaskers krijgt oranje vruchten die 1 tot 2 cm groot kunnen worden. Het bijzondere aan deze vrucht is dat ze omhuld worden door kelkbladen die iets weg hebben van een lampion. Dit zijn dunne bladen die de volledige vrucht omsluiten om die te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Als de vrucht eenmaal rijp is, kun je de bladeren openmaken. De ananaskers heeft een zoetzure smaak en bevat verschillende vitaminen en mineralen zoals ijzer, vitamine B1 en vitamine C.
Benieuwd hoe je compost kunt maken? Leer de basis van compost maken voor een gezonde moestuin.
De ananaskers is in principe een vaste plant, maar omdat de plant niet winterhard is, wordt hij in Nederland vooral als eenjarige geteeld. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het zaaien en kweken van de plant zodat de plant op het juiste moment naar buiten kan. Doe je dat te laat dan zul je geen oogst hebben. Dit zijn de stappen voor het zaaien van ananaskers:
Als de tijd rijp is, dan kunnen er tussen 10 en 100 besjes aan de plant komen. Je merkt dat de vruchten rijp zijn als het lampionnetje bruin wordt. Als je er bijna doorheen kunt kijken zijn de vruchten goed. Van de ananaskers kun je onder andere jam maken, maar daarvoor heb je nog wel wat meer planten nodig. De vruchten zijn ook gewoon heerlijk om zo op te eten. Leg ze op een koele droge plek om ze zo lang mogelijk goed te houden.
Dit zijn de meest gestelde vragen over ananaskers zaaien, kweken en oogsten.
Je kunt ananaskers het beste midden maart zaaien. Daardoor kun je ze half mei in de tuin zetten. Hiermee zul je de meeste kans hebben op een goede oogst.
In principe is ananaskers een vaste plant, maar vanwege het Nederlandse klimaat wordt de plant meestal gezien als eenjarige plant. De plant is namelijk niet winterhard.
Ja, ananaskers is zeer gezond. De vruchten bevatten verschillende vitamines waaronder vitamine C, A, en vitamine B1. Daarnaast bevatten de vruchten ijzer en antioxidanten. De vrucht draagt dan ook bij aan een verbeterd immuunsysteem en betere spijsvertering.
Vind je het lastig om ananaskers te kweken dan kun je de plant ook bij een tuincentrum of kwekerij kopen. Let altijd op dat de plant volledig groen is en stevig in de pot staat.
Schrijver voor Moestuinen.nl
Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten.
Blogs