Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Spruiten planten: hoe te planten en te verzorgen

Spruiten zijn voedzame groentes die je heel eenvoudig zelf kunt planten. De plant ziet er net wat anders uit dan andere planten, wat je moestuin nog leuker maakt. Voordat je zelf aan het planten slaat is het goed om deze informatie te lezen. Ontdek hoe je spruiten kunt planten en ze het beste kunt verzorgen.

Alles over spruitkool

Spruitjes groeien aan een plant die spruitkool heet. De Latijnse naam van deze plant is Brassica oleracea en de variatie is gemnifera. De plant behoort tot de brassicaceae familie, oftewel de kruisbloemenfamilie. De plant heeft een lange stam met een groot aantal bladstengels met grote bladeren. De spruiten groeien op de stam in de oksel van de bladstengels. 

Vraag je je af hoe je een peperplant moet verzorgen? Lees ons artikel over het kweken van een peperplant en geniet van je eigen pepers.

Spruiten planten

Spruiten planten is vrij eenvoudig, maar je moet wel weten wat je doet en ze een beetje aandacht geven. Zo hebben ze heel wat water en mest nodig en moet je ze goed beschermen tegen insecten. Je kunt de plantjes het beste eerst in potjes kweken voordat je ze in de volle grond uitplant. 

Ben je op zoek naar leuke namen voor je nieuwe huisdier? Bekijk ons artikel met de beste konijnen namen voor inspiratie.

Zaailingen kweken

Om zaailingen te kweken gebruik je kleine potjes. Vul de potjes met fijne zaaigrond die je een beetje indrukt. Je kunt hiervoor het beste stekgrond gebruiken of kokospotgrond. Plaats er vervolgens 3 zaadjes van de spruiten plant in en leg daarbovenop nog een halve centimeter tot 1,5 cm grond.

Zorg daarna dat het potje goed vochtig is. Na een week zullen de zaadjes kiemen. Zorg dan dat het water nog steeds vochtig is, maar niet te nat. Voordat de plantjes gekiemd zijn, moeten ze op kamertemperatuur staan, daarna kun je ze beter wat koeler zetten. Als de zaailingen twee echte blaadjes krijgen kun je ze in een grotere pot zetten van ongeveer 9 centimeter. Als de plantjes 10 tot 15 cm zijn, kunnen ze in de volle grond gezet worden.

Wil je weten hoe je een mango kunt planten? Bekijk ons artikel over het planten van een mangopit en geniet van je eigen mangoboom.

Spruiten voorzaaien in de kas

Wil je zo vroeg mogelijk beginnen met het planten van spruiten en heb je een kas dan kun je al in februari zaailingen kweken. Je kunt de plantjes uit de kas van april tot juli in de tuin zetten. Hoe later hoe beter zodat de plant extra sterk is als die de tuin ingaat.

Spruiten direct in de grond zaaien

Heb je geen kas dan kun je de spruitkool zaailingen vanaf april tot juni direct in de tuin zaaien. Kies je voor deze optie dan moet je de plantjes goed beschermen tegen slakken. Die zijn verzot op zaailingen. Het is dus beter om de zaailingen pas in de grond te zetten als ze wat groter zijn. Dat heeft ook gunstige effecten op de oogst. Het is namelijk het beste om spruitjes te oogsten nadat er een keer vorst overheen is geweest. Dan smaken ze lekkerder. 

Voordat je de spruiten planten in de bodem zet is het van belang om de grond voor te bereiden. Kies hiervoor standaard mest voor de tuin en een goede laag compost. De spruiten plant heeft grond nodig met veel voedingsstoffen. 

Let op dat de spruitkool niet van zure grond houdt. Woon je in de buurt van de kust zul je daar niet zoveel last van hebben, maar op andere plekken in Nederland wel. Voeg dan kalk toe om de grond minder zuur te maken. Voeg altijd eerst de kalk toe en pas later de bemesting. Als je het op hetzelfde moment doet zullen beide niet werken omdat ze tegen elkaar ingaan. Je kunt spruiten zowel in de zon als in de halfschaduw plaatsen.

Wisselteelt

Houd er ook rekening mee dat je een spruiten plant maar 1 keer in de 3 jaar op dezelfde plek kunt planten. Dat heeft te maken met het feit dat de planten veel eisen van de grond. Om niet 3 jaar met lege grond te zitten kun je wisselteelt toepassen. We raden aan om voordat je spruiten plant eerst een peulgewas te planten en daarna een bladgewas. Op die manier kun je de grond altijd gebruiken. 

Spruitjes in combinatie met andere gewassen

Spruiten zijn redelijk gevoelig voor insecten en ziektes. Het is dan ook geen gek idee om combinatieteelt toe te passen. Dit zijn een aantal planten die je prima in de buurt van spruitkool kunt planten:

  • Rabarber
  • Tuinboon
  • Bladselderij
  • Aardappel
  • Biet
  • Andijvie
  • Munt

Zet de spruiten plant liever niet naast aardbei, zonnebloem of aardpeer.

Spruiten verzorgen

Als de spruiten plant eenmaal in de grond staat is het van belang om de plant voldoende water te geven. Daarnaast is het belangrijk om de grond regelmatig te schoffelen en vrij te houden van onkruid. Als alles goed gaat kunnen de spruitjes vanaf november tot maart geoogst worden. 

De spruitjes moeten stevig aanvoelen. Het is aan te raden om de spruiten pas te oogsten als er een keer vorst is geweest. Dat maakt de spruiten extra lekker. Na het oogsten van de spruitjes kun je ze nog ongeveer 8 dagen bewaren. Laat de stronkjes eraan zitten, wikkel ze in een vochtige doek en bewaar ze in de koelkast.  

Veelgestelde vragen over spruiten planten

Tot slot nog een aantal van de meest gestelde vragen over spruiten planten

Kool, waaronder spruiten, houden van veel mest. Je moet de plant dan ook regelmatig bemesten.

Het is aan te raden om de spruiten plant in juni of juli te zaaien, liever niet in augustus want dat is net te laat. 

Ja, je hoeft niet per se zelf spruiten planten op te kweken. Je kunt ze ook als plant bij het tuincentrum kopen. 

Spruitjes zijn heel gezond. Ze bevatten onder andere vitamine C, vitamine B, magnesium en kalium. Daarnaast bevat de spruiten plant vitamine A die zorgt voor een goede weerstand.

Foto van Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen