Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Peperplant: alles over het kweken, verzorgen en oogsten van pepers!

Peperplant kweken – Wie gek is op pikant eten zal regelmatig pepers gebruiken. In plaats van ze in de winkel kopen kun je ze ook zelf kweken, gewoon in de tuin of in huis. Dat levert niet alleen een paar lekkere pepers op, maar het ziet er ook nog eens heel leuk uit. De vraag is natuurlijk hoe je een peperplant kunt kweken en zorgen dat je een mooie oogst pepers krijgt. Het antwoord vind je hier. 

Wil je weten hoe je een gezonde augurkenplant kweekt? Lees ons artikel over het verzorgen van een augurkenplant en geniet van je eigen oogst.

Alles over de peperplant

De peperplant is van oorsprong afkomstig uit Midden-Amerika en aangrenzende landen. De peperplant groeide vroeger alleen in landen zoals de Dominicaanse republiek, Mexico, Guatemala, Panama, Jamaica en Suriname. In die landen groeit de peperplant als een meerjarige plant in de vorm van een struik. In Nederland is dat niet mogelijk vanwege het koele klimaat en de nachtvorst. In Nederland is de peperplant eenjarig. 

De peperplant is lid van de Solanaceae familie, oftewel de nachtschades. Dat betekent dat de plant onder andere familie is van de paprikaplant, tomatenplant en aardappelplant. Peper heet in het Latijns Capsicum waar verschillende varianten van zijn. 

De verschillende varianten zijn allemaal net even anders, de een is ook heter dan de ander. Voordat je zaadjes van de peperplant koopt is het een goed idee om eerst te bekijken hoe de peperplant scoort op de Scoville schaal.

Vraag je je af hoe oud papegaaien kunnen worden? Lees ons artikel over hoe oud papegaaien worden voor meer informatie.

De Scoville schaal

In 1912 ontwikkelde Wilbur Scoville een schaal om de heetheid van pepers te bepalen. De schaal begint bij 0 en eindigt bij 15.000.000 – 16.000.000. Hoe hoog een peper scoort is afhankelijk van de hoeveelheid capsaïcine in de pepers. Hoe meer capsaïcine des te hoger de schaal. De heetheid wordt onder andere bepaald door het soort peperplant, maar ook door hoeveel water de plant krijgt. Als de plant veel water krijgt zullen ze minder heet zijn. 

Jalapeño pepers zijn met 1000 tot 100.00 op de schaal van Scoville nog vrij mild. Kies je voor een Madame Jeanette dan heb je te maken met een van de heetste pepers ter wereld. Ze scoren 150.000 tot 2.200.000 op de schaal van Scoville.

Wil je tips over hoe je frambozen kunt kweken? Lees ons artikel over het planten van frambozen en start met kweken.

De zwarte peperplant

De zwarte peperplant is een andere soort plant dan de Capsicim peperplant. De Piper nigrum is afkomstig uit Zuid-India. Het is een klimplant die na 2 à 3 jaar kleine besjes produceert. Door die te drogen ontstaan de zwarte peperkorrels. Ook deze plant kun je thuis kweken, maar er zijn meerdere jaren nodig voordat je de peperkorrels kunt oogsten. Het proces komt voor een groot deel overeen met het kweken van de Capsicum peperplant. 

De peperplant kweken

Voordat je een peperplant kan kweken moet je zaadjes kopen. Hiervoor kun je terecht in het tuincentrum of bij de kweker. Voor het kweken van peperplanten is het noodzakelijk om rond januari te beginnen, zodat de plant op het juiste moment klaar is om naar buiten te gaan. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om de peperplant te kweken:

  1. Laat de zaadjes ontkiemen – Begin half januari met het ontkiemen van de zaadjes. Leg de zaadjes van de peperplant op vochtig keukenpapier zodat ze kunnen ontkiemen. Het is ook mogelijk om de zaadjes 12 uur voor het zaaien in warm water te leggen om ze te helpen bij het ontkiemen. 
  2. Leg de zaadjes in een zaadtray – Koop bij het tuincentrum een zaadtray. Verspreid hierin de zaden op ongeveer een halve centimeter diepte. Leg er losse zaaigrond op, maar druk niet aan. Zorg dat de grond goed vochtig is. Dek af met een deksel of plasticfolie. Houdt de zaadjes goed in de gaten en probeer te voorkomen dat ze te nat worden en gaan beschimmelen. Je hebt de meeste kans op een goed resultaat bij een temperatuur van 25 tot 30 graden. Ook ‘s nachts mag de temperatuur niet te sterk dalen. 
  3. Verpot de peperplantjes – Na 10 tot 21 dagen zullen de zaailingen van de peperplant opkomen. Vanaf dat moment kan het nog een paar weken duren voordat de plantjes verpot kunnen worden. Als de peperplantjes 2 paar echte bladeren hebben kunnen de planten in potten gezet worden. Kies hiervoor grote potten zodat er genoeg ruimte is voor de wortels. Zet de potten op een warme plek zoals in een kas of in een serre. Ze staan graag beschut en in de zon.
  4. Zet de peperplantjes in de grond – Half mei kunnen de peperplantjes naar buiten. Let op dat dit alleen kan als het niet meer vriest. Zoek een beschutte plek in de tuin waar de zon vol op staat. Bovendien moet de grond waterdoorlatend zijn. Plaats de peperplanten op 60 centimeter afstand tussen elkaar. Je kunt de peperplant overigens ook prima als kamerplant houden.

De peperplant verzorgen

De eerste stap, de peperplant kweken, zit erop. Nu is het tijd om de peperplant te verzorgen, zodat er daadwerkelijk pepers aan komen. Zorg dat de peperplant voldoende water krijgt, maar niet te nat staat. 

De peperplant snoeien is in de meeste gevallen niet nodig. Wil je graag pepers, maar heeft de peperplant na een tijdje nog steeds geen knoppen dan kun je de peperplant zijn toppen snoeien. Hierdoor zal meer energie naar het aanmaken van de pepers gaan. 

Of je de peperplant nu als kamerplant of in de tuin kweekt. Vanaf het moment dat er pepers aan de plant komen heeft de peperplant een beetje meer aandacht nodig. In dat stadium is de grond rondom de plant waarschijnlijk uitgeput en heeft wat extra voeding nodig. Als peperplant voeding kun je vloeibare meststof gebruiken.

De peperplant oogsten

Vanaf juli kun je de pepers oogsten. Je bepaalt zelf wanneer je dat doet, je kunt pepers namelijk zowel rijp als onrijp eten. Groene, gele en oranje pepers zijn onrijp, rode pepers zijn rijp. 

Veelgestelde vragen over de peperplant kweken

Tot slot nog een aantal veelgestelde vragen over veel voorkomende problemen die mensen ervaren als ze een peperplant kweken.

Als de peperplant tijdens het kweken te koud staat of te weinig zonlicht krijgt, zal dat de groei van de plant belemmeren. Dat kan tot gevolg hebben dat er geen pepers aan je peperplant groeien. Het kan ook zijn dat de peperplant ziektes heeft of bloemrui heeft.  

De belangrijkste redenen dat de peperplant niet goed groeit, is gebrek aan licht en warmte. Peperplanten houden van een zeer warme omgeving. De minimumtemperatuur van de peperplant is 20 graden, anders zal de plant niet goed groeien. Ook als er zeer weinig zon is kan dat de groei belemmeren.

Een peperplant heeft volle zon nodig om te kunnen groeien en pepers te groeien. 

Als de bloemen van een peperplant uitvallen wordt dat bloemrui genoemd. Het gebeurt als de peperplant te koud staat, niet genoeg water krijgt of te weinig zon krijgt. 

Peperplanten kunnen vrij snel ziektes krijgen. Ze zijn met name gevoelig voor insecten en schimmels. 

Foto van Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen