Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw-Zeelandse spinazie: alles over het zaaien, kweken en oogsten!

Ben je op zoek naar een nieuwe toevoeging aan je groentetuintje? Dan is Nieuw-Zeelandse spinazie misschien wel wat voor jou! De groente heeft enorm veel te bieden: een heerlijke smaak, gezondheidsvoordelen en het gemak en het plezier van het kweken. Of je nu een beginnende of doorgewinterde tuinier bent, wij zullen je met dit artikel helpen om de bijzondere groente te doen floreren in jouw achtertuin. Benieuwd wat Nieuw-Zeelandse spinazie is, hoe je deze zaait, kweekt, oogst en wat je ermee kunt in de keuken? Lees dan snel verder!

Wat is Nieuw-Zeelandse spinazie?

Nieuw-Zeelandse spinazie is vast gewoon spinazie toch? De groente kent zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland, maar is geen familie van de spinazie. Qua smaak lijkt deze er wel op en is daarom naar de ‘gewone’ spinazie vernoemd.

De Nieuw-Zeelandse spinazie wordt over de hele wereld gegeten en gewaardeerd vanwege de sappigheid en de knapperige textuur die doet denken aan de gewone spinazie. Een groot voordeel van de Nieuw-Zeelandse spinazie ten opzichte van de ‘gewone’ variant is dat de eerstgenoemde enorm goed gedijt in de zomer. Dit maakt het dus de perfecte groente voor in jouw moestuin. Je kunt deze namelijk gewoon in de zomer kweken.  

Nieuw-Zeelandse spinazie zaaien: stap voor stap

Wil jij je moestuintje uitbreiden met de toevoeging van Nieuw-Zeelandse spinazie? Goed idee! Het enige wat je nodig hebt is een vak in je moestuin van 30×30 centimeter, de juiste zaden en een plek waar de zon minimaal vier uur per dag toegang tot heeft.

Voordat je de zaden in de grond stopt is het belangrijk om deze eerst 24 uur te laten weken in een bekertje met water. Hierdoor zullen ze makkelijker kiemen wanneer ze eenmaal in de grond zitten. Heb je dit gedaan? Mooi! Nu kun je de potgrond in je vak gooien en twee gaatjes in de bak prikken van ongeveer een centimeter diep. Stop in beide gaatjes twee tot drie zaadjes en vul de gaatjes voorzichtig met de potgrond.

Na acht tot achttien dagen zullen de eerste zaailingen zichtbaar zijn. Nu is het tijd om deze uit te dunnen. Dit is wanneer je de lelijke en kleine zaailingen wegknipt, waardoor de grote en mooie plantjes de ruimte hebben om verder te groeien. Doe dit uitdunnen altijd met een schaar, wanneer je een zaailing weg zou trekken, is de kans namelijk groot dat je ook de goede zaailing uit de grond trekt.

De volgende weken hoef je weinig te doen wat betreft de zorg voor je Nieuw-Zeelandse spinazieplantjes. Geef de plantjes water wanneer de temperaturen stijgen en knip dode en gele bladeren weg. 

Het oogsten van Nieuw-Zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie oogsten gaat makkelijk! Na zo’n acht weken is het hier tijd voor. Het is hierbij belangrijk om te weten dat je enkel de bladeren oogst en niet de hele plant. Doordat je de plant lekker laat zitten, blijft de Nieuw-Zeelandse spinazie groeien. Zolang de planten er mooi en levendig uit blijven zien, kun je blijven oogsten.

Doe dit veel en vaak, want het is namelijk zo dat de plant meer blad aanmaakt als je regelmatig oogst. Zo heb je een groot deel van het jaar plezier van je groente! In het najaar, als het kouder wordt en zelfs gaat vriezen, worden je planten lelijk en slap. Nu is het tijd om afscheid te nemen van je Nieuw-Zeelandse spinazie. 

De lekkerste recepten met Nieuw-Zeelandse spinazie

Dat Nieuw-Zeelandse spinazie gezond is, is geen geheim. Net als gewone spinazie kun je de groente zowel rauw als gekookt eten. Wij raden echter aan om de bladeren toch even te koken of te blancheren. Waarom? Vanwege de hoeveelheid oxaalzuur dat in de groente zit. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dit leiden tot nierstenen.

Omdat je de plant zo lang kunt oogsten, is het aan te raden om de Nieuw-Zeelandse spinazie in te vriezen. Dit kan makkelijk! Vooral wanneer je van plan bent om de groente te verwerken in een warm gerecht, zoals een stamppot of roerbakmaaltijd. Vraag je je af wat je precies met de groente kan? Nieuw-Zeelandse spinazie recepten zijn eigenlijk hetzelfde als andere spinazie recepten. Vervang de ene groente simpelweg voor de ander.

Wat dacht je van een heerlijke pasta met zalm en Nieuw-Zeelandse spinazie, of verwerk de groente in een smoothie, lasagne of quiche. Niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond. De groente bevat enorm veel vitamine A, vitamine C en vitamine B. Daarnaast zit het boordevol met mineralen. Ook bevat de bladgroente lekker veel antioxidanten. Deze verminderen risico’s op ziektes en aandoeningen als kanker, Alzheimer en maculaire degeneratie. De recepten waarin je de Nieuw-Zeelandse spinazie verwerkt, zijn dus niet alleen lekker, maar ook goed voor jou en je lichaam! 

De Nieuw-Zeelandse spinazie is een perfect alternatief voor spinazie, vooral wanneer je de groente wil kweken in de warmere lente- en zomermaanden. Bereid de zaadjes en je moestuin voor en geniet binnen een aantal weken van de heerlijke en gezonde bladgroente. Veel kweek- en kookplezier!

Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen