De muismeloen is een populair gewas om thuis te kweken in de moestuin. Het is een gewas dat niet veel ruimte in beslag neemt in de moestuin. De muismeloen heeft zijn naam te danken aan het feit dat het lijkt op een kleine watermeloen. Toch valt de muismeloen, soms ook bekend als de cucamelon, onder de komkommerfamilie.
Als jij de muismeloen wilt gaan kweken in je moestuin, of je verticale moestuin, dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. In deze blog lees je alles over het kweken van de muismeloen.
Wanneer je vroeg in het jaar de muismeloen zaden wilt planten, dan moet je binnen beginnen. Je kunt bijvoorbeeld de kweekbak in de vensterbank zetten, achter het glas. Als je dit doet, dan kun je in maart al beginnen met het kweken van de muismeloen.
Vanaf mei en juni kun je de muismeloen gaan verplanten. Het is Nederland dan warm genoeg om de muismeloen buiten te kweken. Ook heeft het gewas op den duur meer ruimte nodig en wordt de kweekbak binnen te klein.
Als je het gewas elk jaar wilt kweken, dan kun je dit het makkelijkste doen door het gewas elk jaar opnieuw te zaaien. Wanneer je de muismeloen geoogst hebt en gaat inmaken, dan kun je de planten het beste uit de moestuin halen en in de groene container doen.
Je begint binnen te kweken en de kleine plantjes verpoot je in mei of juni. Wanneer je de planten naar buiten zet, dan is het belangrijk dat ze de ruimte krijgen en volle potten met grond hebben. Houd met het kweken van de muismeloen ook rekening met de zaaiafstand. Per vierkante meter kun je dan ongeveer 10 tot 12 muismeloen planten laten groeien.
Of een gewas goed groeit staat en valt met de plek in de moestuin, maar ook met hoe goed je het gewas verzorgt. De muismeloen is een meerjarige plant, maar je kunt hem maar één keer oogsten. Dat is de reden dat men ieder jaar nieuwe muismeloen zaden plant. De muismeloen groeit het beste in een kweekkas, maar als je deze niet hebt, kun je hem ook in de volle zon laten groeien.
Als de muismeloen planten in een kweekkas of in de volle zon hard groeien, dan hebben ze de neiging om enorm veel vertakking te maken. Dit is iets wat de komkommer ook doet. Hier zien we meteen de gelijkenissen tussen deze gewassen. Het is bij muismeloenen kweken daarom belangrijk dat je de plant tijdig terugsnoeit.
Wanneer je de muismeloen buiten kweekt, dan kun je dit het beste doen tegen een stuk betongaas tegen de muur van je woning of schuur. Hier kan het goed omhoog groeien en door de warmte van de zon en de muur kan het gewas goed groeien.
Net als alle andere gewassen heeft de muismeloen ook voldoende water nodig. De muismeloen planten groeien het beste in een lichtvochtige grond. In principe hoeft je ze alleen water te geven tijdens lange, hete periodes in de zomer. Wanneer het echt warm is, is het dus belangrijk dat je goed oplet.
Als je de muismeloen zaden in een pot gekweekt hebt, dan moet je ze wel regelmatig water geven. Vooral in de zomer hebben potten met de grond de neiging heel snel uit te drogen.
Als bodem kun je het beste kiezen voor een voedzame, doorlaatbare bodem die rijk is aan humus. Door voldoende voeding in de grond krijgt de plant voldoende voedingsstoffen binnen om te groeien en veel muismeloentjes te kweken.
Houdt de muismeloen planten goed in de gaten, wanneer het echt nat is. De knollen van de muismeloen planten zijn erg gevoelig voor schimmel. Zorg er dus ook voor dat het water weg kan, als er te veel water is. Daarnaast is het aan te raden om een laag hydrokorrels onderin de potten of bakken te doen. Deze nemen, wanneer nodig het overtollige vocht op en verschimmelt het gewas niet.
Net als heel veel andere planten en gewassen heeft de muismeloen er baat bij dat er extra bemest wordt. Hierdoor zal hij harder groeien, maar ook sterker worden. De muismeloen is een niet-inheemse plant die bij kaliumrijke voeding een zeer goede weerstand krijg.
We hadden het al over het vele vertakken van de plant. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is het belangrijk om voorzichtig te zijn met bemesting die rijk is aan stikstof. Stikstof zorgt ervoor dat het weelderige groeien van de plant alleen maar erger wordt.
De vruchten van de muismeloen planten oogst je normaal gesproken tussen juli en oktober. Om de kleine vruchtjes allemaal te vinden moet je altijd goed zoeken in de planten. De vruchtjes verstoppen zich namelijk achter de bladeren van de plant. Speur de hele plant goed af om te voorkomen dat je een aantal vruchtjes vergeet te oogsten.
Het is belangrijk om de vruchtjes op tijd te oogsten. Wanneer ze ongeveer zo groot zijn als een druif, dan moet ze geoogst worden. De muismeloenvruchtjes smaken dan het beste. Laat je ze langer doorgroeien dan worden ze een stuk taaier. Dit is veel minder lekker.
Je kunt ze gewoon voorzichtig van de plant trekken. Als de vruchtjes rijp zijn om geplukt te worden, dan laten ze de plant heel makkelijk los.
De muismeloen wordt eigenlijk op dezelfde manier gegeten als de komkommer. We eten de muismeloen regelmatig als gezonde snack. Het zijn kleine vruchtjes, die je makkelijk mee kunt nemen naar je werk.
Ook is de muismeloen een hele lekkere toevoeging, als je een gezonde salade wilt maken. Je kunt ze goed combineren met een salade waarin ook augurken en olijven zitten. Zorg er wel altijd voor dat je de muismeloenvruchtjes goed schoonmaakt, voordat je ze op gaat eten.
Als je de muismeloen wilt kunnen bewaren, dan is het belangrijk dat je ze in de koelkast bewaart. Afhankelijk van wanneer ze geplukt zijn, kun je ze 1 – 3 weken bewaren. Het lekkerste zijn ze, wanneer je ze meteen opeet. Zorg er wel voor dat de muismeloen hun eigen plek hebben in de koelkast. Laat ze niet tegen andere vruchten aan liggen en anders moet je er een zakje omheen doen.
De muismeloen is een gewas dat iedereen eenvoudig kan kweken. De muismeloen zaden kun je gewoon kopen en zaaien. Een paar maanden verzorgen en wachten en je hebt, je eigen gekweekte gezonde snacks in de vorm van muismeloentjes.
Schrijver voor Moestuinen.nl
Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten.