Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn Chioggia bieten en hoe zaai, oogst en eet je ze?

Wanneer je een Chioggia biet opensnijdt, word je verrast met opvallende wit en magenta rode cirkelvormige strepen. De biet is wat zoeter dan de standaard rode biet, waardoor het voor veel mensen een favoriet is. Wellicht ook voor jou! Chioggia bieten zijn een prachtige en smakelijke invulling aan jouw moestuin. In dit artikel vertellen we meer over Chioggia bieten, hoe je ze zaait en oogst en natuurlijk ook hoe je ze verwerkt in de heerlijkste salades, roerbak maaltijden en groentesapjes. Lees snel verder!

Wat zijn Chioggia bieten en waar komen ze vandaan?

Chioggia bieten zijn logischerwijze een onderdeel van de grotere bietenfamilie. De biet heeft zijn naam te danken aan de plek waar deze bieten voor het eerst zijn ontdekt, de Italiaanse kustplaats Chioggia. De biet wordt ook wel de Candy Cane Beet genoemd vanwege de kleurrijke binnenkant die velen doet denken aan een snoepje.

Waar de biet eerst enkel populair was in Italië, is de knol zich al snel gaan verspreiden over de rest van Europa en uiteindelijk de wereld. De Chioggia biet wordt door veel mensen gewaardeerd vanwege de zoete smaak. 

Hoe kun je Chioggia bieten zelf zaaien?

Heb jij je eigen moestuin en ben je benieuwd naar de Chioggia biet? Logisch! Gelukkig is het zaaien en kweken van de biet best gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een vak in de moestuin van 30×30 centimeter, met potgrond. Daarnaast heb je natuurlijk Chioggia bieten zaden nodig en een plekje waar je bieten op z’n minst zes tot acht uur in de zon staan.

Prik gaatjes in het vak van ongeveer een halve centimeter en stop in elk gaatje twee tot drie bietenzaadjes. Bedek de zaadjes met wat potgrond en giet er wat water op. Na zo’n tien dagen zal je het eerste groen zien opkomen.

Het zaad van een Chioggia biet is een klompje met meerdere zaden erin. Uit zo’n klein klompje komen dus vaak meerdere zaailingen uit de grond. Het is belangrijk dat je de bieten uitdunt, doe je dit niet, dan zal dit resulteren in veel bladeren, maar geen biet. Pak dus een schaar en knip de lelijke zaailingen weg en laat de mooiste en grootste staan.

Enkele weken later zijn de kleine zaailingen getransformeerd tot kleine plantjes. Mooi! De aankomende vier tot vijf weken hoef je vrij weinig te doen. Geef de bieten af en toe wat water, wanneer het buiten droog en heet is en knip zo nu en dan de gele en dode bladeren weg.

In de groeiperiode zul je zien dat de Chioggia enorm veel blad aanmaakt, wat ook nog eens de hoogte in gaat. Je kunt het blad al oogsten (dit hoeft echter niet), zodat je het groen kunt gebruiken voor in lekkere salades. 

De beste tips om gezonde bieten te laten groeien

  • Gebruik potgrond van goede kwaliteit. Hoe meer voedingsstoffen, hoe beter! Wanneer je grond van slechte kwaliteit gebruikt, zullen de resultaten erg tegenvallen.
  • Het uitdunnen van de zaailingen doe je met een schaar. Wanneer je de kleine, lelijke zaailingen uit de grond trekt, is de kans groot dat je ook de goede plantjes mee trekt. 
  • Kies je ervoor om het bietenblad te oogsten? Zorg er dan voor dat je maximaal een derde van het blad wegknipt. De rest heeft de biet nodig om verder te groeien. 

Wanneer en hoe oogst je de Chioggia bieten?

Na acht tot tien weken na het zaaien zul je eindelijk de Chioggia bieten zien verschijnen. Ze zullen een klein stukje boven de potgrond uitsteken. Je kunt de bieten oogsten vanaf het moment dat ze de grootte hebben van een pingpongballetje. Wil je grotere bieten? Laat ze dan gewoon nog lekker staan tot ze het gewenste formaat hebben.

In het stadium waarin je bieten boven de grond uitkomen, is het belangrijk om de Chioggia bieten regelmatig van water te voorzien. Op deze manier voorkom je dat de bieten droog en houtachtig worden. 

Vind je het tijd om de bieten te oogsten? Gebruik dan een schep om de grond rondom de bieten weg te graven. Til daarna voorzichtig de bieten met je handen op. Trek hierbij niet al te hard aan de bladeren, je wil natuurlijk niet dat je oogst beschadigt! Nadat je je bieten hebt geoogst kun je ze bewaren in de koelkast. 

Chioggia bieten in de keuken

Na het oogsten van je bieten kun je er heerlijk van genieten! De Chioggia biet rauw eten is enorm gezond en daarnaast ook nog eens populair. Veel mensen voegen ze namelijk toe aan salades of maken er een verse bietensap van. Geen fan van rauwe groenten? Geen probleem! Je kunt de Chioggia biet ook koken, stoven of roosteren in de oven of airfryer. Zo heb je je eigen gezonde bietenchips! Ben je een echte creatieveling in de keuken? Kies dan bijvoorbeeld voor het maken van je eigen bietenhummus. Een dip vol voedingsstoffen en ook nog eens prachtig om naar te kijken vanwege de roze kleur.

Probeer altijd zo min mogelijk weg te gooien als je kookt. Wees daarom creatief en kook niet enkel met de biet, maar ook met de steel en het blad. Deze kun je bijvoorbeeld verwerken in een winterse stamppot, roerbakgerechten, pasta of frittatas.

Je hoeft Chioggia bieten natuurlijk niet zelf te zaaien en oogsten. Je kunt er ook voor kiezen om Chioggia bieten te kopen bij een supermarkt of groenteboer. Zo kun je genieten van de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van de biet zonder je vingers vies te maken. 

De gezondheidsvoordelen van Chioggia bieten

Bieten zijn enorm gezond! Ze zitten boordevol vitamine en mineralen. Kom je vitamine C of ijzer, koper of magnesium tekort? Dan is het een slim idee om de Chioggia bieten aan je eerstvolgende salade toe te voegen! Maar gooi het blad van de biet vooral niet weg! Deze zit namelijk ook vol met mineralen en caroteen, een weerstand verhogend stofje.

Maar wat zijn nu precies de gezondheidsvoordelen van de Chioggia biet? Ze zijn enorm rijk aan voedingsstoffen, bevorderen de gezondheid van je hart, werken ontstekingsremmend en versterken het immuunsysteem. Daarnaast draagt de biet bij aan een gezonde darmflora en spijsvertering. De antioxidanten in de biet helpen je met het behoud van een gezonde huid en de nitraten in de Chioggia biet ondersteunen de bloedstroom naar je hersenen! Nog meer reden om Chioggia bieten te oogsten!

Ondanks dat het wat tijd kost om Chioggia bieten te oogsten, is dit het zeker waard! De smaak en de bijkomende gezondheidsvoordelen zijn geweldig! Wanneer ga jij je moestuin klaar maken voor deze fantastische biet?

Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen