Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Augurken plant: kweken, planten, oogsten en inmaken!

Vind je het ook zo heerlijk om af en toe een augurkje te snoepen? Kun je er geen genoeg van krijgen dan ben je waarschijnlijk blij verrast om te horen dat je zelf een augurk plant kunt kweken. Als je een augurk plant de juiste verzorging geeft, kun je na verloop van tijd je eigen augurken oogsten. Dit is hoe je augurken plant en zorgt voor de beste oogst.

Wil je weten hoe je een gezonde bessenstruik kweekt? Lees ons artikel over het planten van een blauwe bessen struik voor de beste tips.

De augurk plant

De augurk plant lijkt heel erg op een komkommerplant en komt ook uit dezelfde familie, maar het is net even iets anders. De Latijnse naam voor deze plant is Cucumis sativus een eenjarige plant die vrij snel kan groeien en een redelijke oogst kan opleveren. 

Voor in de tuin kun je het beste kiezen voor een hybride ras. Die hebben voor de bestuiving geen mannelijke bloemen nodig. Dat zorgt ervoor dat de oogst groter zal worden en bovendien is de plant beter bestand tegen ziektes.

Benieuwd naar het verzorgen van een aubergineplant? Ontdek hoe je een aubergine plant kunt kweken in je moestuin.

Augurken planten

Wil je zelf augurken planten dan is dat prima thuis te doen. Je kunt bij de kweker, online of in het tuincentrum zaadjes bestellen. Je kunt de augurk plant pas half mei in de tuin zetten, maar dan moeten ze wel groot genoeg zijn. Begin dus half april met het kweken van zaailingen van de augurk plant. 

Vraag je je af wat je kunt doen als je konijn ziek is? Lees meer over de symptomen van een stervend konijn in ons artikel.

Benodigdheden:

  • Kweekpotjes van 5 x 5 centimeter
  • Potgrond en grof zand of stekgrond
  • Zakje augurk plant zaden
  • Water

Augurken plant zaaien, de stappen:

  1. Vul een potje van 5 x 5 cm met een laagje stekgrond. Heb je geen stekgrond dan kun je ook potgrond met zand mengen. Zorg dat je de grond niet te hard aandrukt, het moet een beetje luchtig blijven. 
  2. Doe in elk potje 1 zaadje van de augurk plant. Er is een kans dat ze niet allemaal kiemen, maar als het wel lukt hoef je geen plantjes te verplaatsen naar een ander potje. 
  3. Bedek de zaden met ongeveer een halve cm grond.
  4. Geef de zaadjes een beetje water zonder de grond te nat te maken.
  5. Zet de zaden op een vensterbank in de zon. Ze moeten constant op kamertemperatuur zijn.
  6. Na ongeveer een week of twee weken zullen de zaadjes gaan kiemen. 
  7. De zaailingen mogen naar buiten als ze ongeveer 10 centimeter hoog zijn en twee blaadjes hebben. Doe dit niet voor half mei, er mag geen vorst aan de grond meer zijn. Zorg ook dat je de grond bemest hebt voordat je de augurk plant in de tuin zet. 
  8. Zet de zaailingen van de augurk plant half mei in de volle grond. Kies hiervoor een zonnige plek waar het lekker warm wordt. Wil je meerdere augurken planten, dat moet je die zeker 40 centimeter uit elkaar zetten. 
  9. Hoe groeit een augurk plant? De augurk plant is een kruipplant die door de tuin kan gaan kruipen. De plant kan soms tot wel 120 centimeter lang worden. 
  10. Als je het niet prettig vindt dat de plant over de grond kruipt kun je hem laten klimmen. Doe dit door de ranken vast te binden aan een rek.

Augurk plant verzorging

Je augurk plant staat nu in de tuin, maar het duurt nog even voordat je ze kunt gaan oogsten. Augurken hebben he de augurk plant voldoende water heeft, maar niet te nat staat. el veel voeding nodig, koop hiervoor moestuinvoeding die je regelmatig toedient. Zorg ook dat

Augurken planten oogsten

Augurken oogsten

Als er eenmaal augurken aan de plant groeien kun je ze gaan oogsten. Je kunt zowel kleine als grote augurken eten, het is maar net waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Wil je de augurken inmaken dan is het van belang dat je augurken van min of meer hetzelfde formaat plukt, daardoor blijft de smaak gelijk. Let op dat je de afgesneden augurken maximaal 5 dagen kan bewaren voordat je ze moet opeten of in moet maken. 

Om augurken in te maken moet je ze eerst met zout bestrooien en een nachtje laten staan. De volgende dag spoel je ze af, dept ze droog en kook je ze. Daarna kun je ze inmaken.

Foto van Tania
Tania

Schrijver voor Moestuinen.nl

Tania is een gepassioneerde schrijver bij moestuinen.nl, waar ze haar deskundigheid deelt op het gebied van tuinen en alles wat daarmee te maken heeft. Met jarenlange ervaring en diepgaande kennis, biedt Tania waardevolle tips en adviezen om op een slimme manier je tuin en moestuin in te richten en te beplanten. 

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen